Przekazanie mieszkania jednemu z dzieci jeszcze za życia rodzica nie zawsze zamyka drogę pozostałym do rozliczenia rodzinnego majątku. Znaczenie ma jednak nie tylko to, kto otrzymał nieruchomość, lecz także na jakiej podstawie prawnej, kiedy doszło do przeniesienia własności i co pozostało po śmierci rodzica. Wyjaśniam, kiedy może powstać roszczenie o zachowek i od czego zacząć analizę.
Najważniejsze: zachowek to co do zasady roszczenie o pieniądze, a nie o część mieszkania
Jeżeli rodzic podarował mieszkanie jednemu dziecku, rodzeństwo nie nabywa z tego powodu automatycznie udziału w nieruchomości. Może natomiast — po śmierci rodzica i po spełnieniu ustawowych przesłanek — dochodzić określonej sumy pieniężnej. Samo poczucie nierównego potraktowania nie wystarcza do zasądzenia zachowku.
Prawo do zachowku przysługuje określonym osobom bliskim spadkodawcy: zstępnym (np. dzieciom), małżonkowi oraz rodzicom, jeśli byliby powołani do dziedziczenia ustawowego. Nie każda osoba z tego kręgu będzie uprawniona w każdej sytuacji. Przykładowo rodzice co do zasady nie dziedziczą z ustawy, gdy spadkodawca pozostawił dzieci.
1. Darowizna mieszkania a zachowek — dlaczego umowa ma znaczenie?
Typowy scenariusz wygląda tak: matka przekazuje córce mieszkanie w drodze darowizny, a po kilku latach umiera. Syn, który nie otrzymał porównywalnego przysporzenia, zastanawia się, czy może żądać pieniędzy od siostry. Przy ustalaniu zachowku do wartości spadku dolicza się określone darowizny dokonane przez zmarłą osobę. W konsekwencji nawet wtedy, gdy mieszkanie nie wchodzi już do spadku, jego wartość może wpływać na podstawę obliczenia zachowku (art. 993–995 Kodeksu cywilnego).
Nie oznacza to jednak, że każda darowizna zostanie uwzględniona bez wyjątku. Ustawa przewiduje szczególne zasady dotyczące m.in. drobnych darowizn oraz darowizn dokonanych przed ponad dziesięciu laty na rzecz osób niebędących spadkobiercami ani uprawnionymi do zachowku.
Czy po 10 latach od darowizny rodzeństwo traci prawo do zachowku?
Nie ma takiej uniwersalnej reguły. Popularne twierdzenie, że „po dziesięciu latach darowizna się nie liczy”, jest zbyt daleko idące. Dziesięcioletnie wyłączenie dotyczy darowizn na rzecz osób niebędących spadkobiercami ani uprawnionymi do zachowku. Darowizna na rzecz dziecka, które należy do kręgu uprawnionych do zachowku, może być doliczana również po upływie dziesięciu lat. Każdorazowo trzeba zbadać status obdarowanego i okoliczności konkretnej sprawy.
2. Darowizna czy dożywocie? To nie są te same umowy
W akcie notarialnym może widnieć „darowizna”, ale również „umowa o dożywocie”. W tej drugiej konstrukcji własność nieruchomości jest przenoszona w zamian za zobowiązanie nabywcy do zapewnienia zbywcy dożywotniego utrzymania (art. 908 Kodeksu cywilnego). Jest to umowa odpłatna w sensie prawnym i co do zasady nie podlega doliczeniu do substratu zachowku na zasadach właściwych dla darowizn.
O kwalifikacji nie rozstrzyga jednak sama nazwa nadana umowie. Jeżeli istnieją wątpliwości co do rzeczywistej treści i celu czynności, potrzebna jest analiza aktu notarialnego i okoliczności jej zawarcia. Nie należy zakładać ani tego, że każda umowa dożywocia „chroni przed zachowkiem”, ani że można automatycznie potraktować ją jak darowiznę.
3. Ile wynosi zachowek? Przykład na liczbach
Załóżmy dla uproszczenia, że ojciec był wdowcem i miał dwoje pełnoletnich dzieci zdolnych do pracy. Jedynym istotnym składnikiem uwzględnianym przy obliczeniu zachowku jest mieszkanie podarowane córce, którego wartość — ustalona według właściwych zasad — wynosi 600 000 zł. Nie ma długów ani innych przysporzeń wpływających na rozliczenie.
- Udział syna przy dziedziczeniu ustawowym wyniósłby 1/2.
- Podstawowa stawka zachowku to 1/2 wartości udziału ustawowego.
- Orientacyjny zachowek syna: 600 000 zł × 1/2 × 1/2 = 150 000 zł.
To wyłącznie przykład ilustrujący mechanizm. W realnej sprawie trzeba uwzględnić m.in. skład i długi spadku, krąg spadkobierców, darowizny na rzecz uprawnionego, inne zaliczane przysporzenia oraz ewentualne podstawy wyłączenia lub modyfikacji roszczenia. W przypadku małoletniego zstępnego albo uprawnionego trwale niezdolnego do pracy stawka wynosi zasadniczo 2/3 udziału ustawowego, a nie 1/2 (art. 991 KC).
Według jakiej wartości liczy się mieszkanie?
Zgodnie z art. 995 § 1 KC wartość przedmiotu darowizny ustala się według jego stanu z chwili dokonania darowizny, ale według cen z chwili ustalania zachowku. To istotne np. wtedy, gdy obdarowany przeprowadził kosztowny remont już po otrzymaniu nieruchomości. W spornej sprawie może być potrzebna opinia rzeczoznawcy.
4. Od kogo można żądać zapłaty?
Punktem wyjścia jest odpowiedzialność spadkobiercy za pokrycie lub uzupełnienie zachowku. Jeżeli uprawniony nie może otrzymać należnej kwoty od spadkobiercy, przepisy przewidują w określonej kolejności możliwość skierowania roszczeń także do innych osób, w tym obdarowanego (art. 1000 KC). Nie można więc z góry przyjąć, że pozew zawsze należy skierować przeciwko dziecku, które otrzymało mieszkanie.
Odpowiedzialność obdarowanego jest ustawowo ograniczona, m.in. co do zasady do granic wzbogacenia będącego skutkiem darowizny; gdy sam jest uprawniony do zachowku, uwzględnia się również ochronę jego własnego zachowku. Dlatego przed wysłaniem wezwania do zapłaty warto ustalić, kto rzeczywiście odpowiada za roszczenie i w jakiej wysokości.
5. Czy testament, wydziedziczenie lub wcześniejsza darowizna coś zmieniają?
Tak. Testament przekazujący cały majątek jednemu dziecku nie wyłącza sam przez się zachowku innych uprawnionych. Z kolei skuteczne wydziedziczenie może pozbawić zachowku, ale wymaga ustawowej przyczyny i jej wskazania w testamencie; samo stwierdzenie, że „dziecko nic nie dostanie”, nie wystarcza (art. 1008–1011 KC).
Na należny zachowek zalicza się również określone przysporzenia otrzymane wcześniej przez uprawnionego, zwłaszcza darowizny od spadkodawcy (art. 996 KC). Jeśli więc jedno dziecko dostało mieszkanie, a drugie wcześniej otrzymało znaczną kwotę na zakup własnego lokalu, ta okoliczność może mieć zasadnicze znaczenie dla wyniku rozliczenia.
6. Ile jest czasu na dochodzenie zachowku?
Roszczenia o zachowek co do zasady przedawniają się po pięciu latach, lecz początek biegu terminu zależy od podstawy roszczenia. W przypadku roszczeń z tytułu zachowku po testamencie termin biegnie od ogłoszenia testamentu; dla roszczeń przeciwko osobie obowiązanej do uzupełnienia zachowku z tytułu otrzymanej darowizny — od otwarcia spadku, czyli śmierci spadkodawcy (art. 1007 KC).
Nie warto opierać się wyłącznie na rodzinnych zapewnieniach, że „wszystko zostanie później rozliczone”. Samo prowadzenie rozmów nie musi zatrzymywać biegu przedawnienia. Przed podjęciem działań należy ustalić właściwy termin oraz to, czy wystąpiły okoliczności wpływające na jego bieg.
7. Jak przygotować się do rozmowy z adwokatem?
Najwięcej czasu oszczędza zebranie dokumentów pozwalających ustalić rodzaj czynności, wartość majątku i osoby uczestniczące w dziedziczeniu. Przydatne będą:
- odpis aktu zgonu oraz dokumenty potwierdzające pokrewieństwo;
- testament, jeżeli został sporządzony, i informacje o jego ogłoszeniu;
- akt notarialny przenoszący własność mieszkania (darowizna, dożywocie lub inna umowa);
- numer księgi wieczystej i dokumenty dotyczące nieruchomości;
- informacje o innych darowiznach, długach spadkowych i majątku pozostawionym przez zmarłego;
- ewentualna korespondencja dotycząca rozliczenia zachowku.
Jeżeli nie masz wszystkich dokumentów, nie oznacza to, że nie możesz rozpocząć analizy. W pierwszej kolejności warto ustalić, jakie informacje są dostępne i w jaki sposób można uzyskać brakujące materiały.
Najczęstsze pytania
Czy zachowek przysługuje, jeśli rodzic nadal żyje?
Nie. Roszczenie o zachowek powstaje w związku z otwarciem spadku, czyli śmiercią spadkodawcy. Za życia rodzica nie można skutecznie żądać wypłaty zachowku wyłącznie z powodu darowizny mieszkania rodzeństwu.
Czy można żądać przepisania na siebie części mieszkania?
Co do zasady nie z tytułu zachowku. Jest to roszczenie pieniężne, a nie prawo do udziału w podarowanej nieruchomości. Strony mogą jednak dobrowolnie uzgodnić inny sposób rozliczenia.
Czy osoba zobowiązana musi zapłacić całą kwotę od razu?
Niekoniecznie. Możliwe jest porozumienie stron. Ponadto art. 997¹ KC pozwala w określonych okolicznościach żądać odroczenia płatności, rozłożenia jej na raty, a wyjątkowo także obniżenia zachowku. Nie następuje to jednak automatycznie.
Czy każde dziecko otrzyma dokładnie tyle samo?
Nie. Zachowek nie służy mechanicznemu wyrównaniu wszystkich darowizn w rodzinie. Oblicza się go według ustawowych zasad, z uwzględnieniem konkretnego kręgu uprawnionych i przysporzeń, które należy zaliczyć.
Podsumowanie: zacznij od aktu notarialnego, nie od szacowania kwoty
Gdy mieszkanie trafiło do jednego dziecka, kluczowe są cztery pytania: jaka umowa została zawarta, kto dziedziczyłby z ustawy, jakie inne składniki i darowizny trzeba uwzględnić oraz czy roszczenie nie jest przedawnione. Dopiero odpowiedzi pozwalają sensownie ocenić możliwość dochodzenia zachowku i jego potencjalną wysokość.
Jeśli potrzebujesz oceny swojej sytuacji, warto skonsultować dokumenty z adwokatem zajmującym się sprawami spadkowymi. Wstępna analiza pozwala określić możliwe roszczenia, ryzyka oraz dalsze kroki.
Podstawa prawna i źródła
Kodeks cywilny, w szczególności art. 908, 991–997¹, 1000, 1007–1011. Tekst jednolity: Dz.U. z 2026 r. poz. 795.